Charakterystyka
Preparat Naturell Ester-C® PLUS to połączenie witaminy C w opatentowanej formie Ester-C® oraz składników naturalnie z nią występujących: ekstraktu z bioflawonoidów cytrusowych pomarańczy chińskiej Citrus sinensis, ekstraktu z aceroli Malphighia punicifolia/glabra, ekstraktu z dzikiej róży Rosa canina oraz rutyny z owoców sofory japońskiej Sophora japonica.
Działanie
Preparat Naturell Ester-C® PLUS zawiera witaminę C całkowicie buforowaną wapniem, dzięki czemu ma ona neutralne pH wynoszące. Redukuje to niekorzystne działanie na przewód pokarmowy związane ze zwiększoną kwasowością witaminy C1. Udowodniono również, że podczas suplementacji preparatem w tej formie zmniejsza się wydalanie szczawianów z organizmu w porównaniu do suplementacji kwasem askorbinowym. Może to wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niekorzystnych efektów stosowania kwasu askorbinowego ze strony nerek.
Wykazano, że forma Ester-C®, w porównaniu do zwykłego kwasu askorbinowego
- działa szybciej
- szybciej przyswaja się w organizmie
- lepiej przenika oraz dłużej utrzymuje się w leukocytach (komórkach odpornościowych).
Właściwości składników
Składniki występujące w suplemencie diety Ester-C Plus działają szybciej, dłużej utrzymują się w organizmie, wpływają na zmniejszenie wydalania szczawianów z organizmu.
Zalecane dzienne spożycie
Dorośli, kobiety w ciąży i osoby po 65 r.ż. - 1 tabletka dziennie