Charakterystyka
Naturell Lactifer o suplement diety z czystym składem, zawierający laktoferynę wzbogacony o liposomalną witaminę C oraz inulinę do stosowania w celu zwiększenia przyswajania żelaza oraz wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Składniki
- Laktoferyna - w produkcie zastosowano surowiec, w którym laktoferyna bydlęca stanowi 95% białka. Laktoferyna jest produkowana metodą liofilizacji, wysycona jonami żelaza. Laktoferyna bydlęca wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa do laktoferyny ludzkiej.
- Liposomalna witamina C zamknięta w liposomach, dzięki czemu nie podrażnia żołądka oraz charakteryzuje się lepszą biodostępnością i stabilnością niż tradycyjna witamina C. Unikatowa, liposomalna forma witaminy C umożliwia transport celowany, który zapewnia łatwą penetrację witaminy C do komórek.
- Inulina to naturalny prebiotyk. Stanowi materiał odżywczy dla bakterii probiotycznych naturalnie występujących w jelicie.
Laktoferyna
- laktoferyna to białko, które jest naturalnie wytwarzane przez organizm przez komórki nabłonkowe o funkcji wydzielniczej oraz neutrofile (komórki układu odpornościowego).
- laktoferyna występuję w największym stężeniu w siarze, która jest pierwszym mlekiem produkowanym przez matkę po porodzie (7 mg/ml) oraz ludzkim mleku (3 mg/ml). Można je również spotkać w wydzielinach ustrojowych, takich jak: ślina, łzy, pot, płyn rdzeniowo-mózgowy, oraz w wydzielinach dróg oddechowych.
- laktoferyna to białko z rodziny transferryn, które ma silną i odwracalną zdolność wiązania jonów żelaza.
Witamina C
- zwiększa przyswajanie żelaza,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Stosowanie
Dzieci - 1 saszetka na dobę.
Dorośli - 2-4 saszetki na dobę.
Sposób użycia - zawartość saszetki należy rozpuścić w niewielkiej ilości płynu (wody lub mleka, jogurtu, kefiru, innego płynu) o temperaturze poniżej 37°C. Dobrze wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Laktoferyna ulega denaturacji dlatego nie należy dodawać jej do gorącego płynu.
Rekomendowany okres suplementacji 3 miesiące.