Skład
Średnia zawartość w 100 g proszku
Wartość energetyczna kJ/kcal 1940/462
Białko, w tym:
- kazeina
- glutaminian / glutamina g
g
g 18,5
18,5
4,3
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza g
g
g 56,4
8,7
<0,14
Tłuszcz, w tym:
- kwasy nasycone g
g 18,2
8,3
Błonnik - -
Witaminy
Wit. A µg ER 381
Wit. D µg 3,3
Wit. E mg ?-ET 5,9
Wit. K µg 25
Tiamina (B1) mg 0,69
Ryboflawina (B2) mg 0,74
Niacyna (B3) mg EN 8,3
Kwas pantotenowy (B5) mg 2,5
Wit. B6 mg 0,79
Kwas foliowy µg 123
Wit. B12 µg 0,98
Biotyna µg 24
Wit. C mg 48
Składniki mineralne
Sód Na mg 467
Potas K mg 698
Chlorki Cl mg 582
Wapń Ca mg 370
Fosfor P mg 333
Magnez Mg mg 106
Pierwiastki śladowe
Żelazo Fe mg 7,4
Cynk Zn mg 5,5
Miedź Cu µg 832
Mangan Mn mg 1,53
Fluorki F mg 0,46
Molibden Mo µg 47
Selen Se µg 27
Chrom Cr µg 31
Jod I µg 61
Inne
Karotenoidy mg 0,91
Cholina mg 170
Osmolarność mOsmol/l 320
Procent (%) energii z:
białka % 16
weglowodanów % 49
tłuszczu % 35
Średnia zawartość w 100 ml przygotowanej diety normokalorycznej
Wartość energetyczna kJ/kcal 415/99
Białko, w tym:
- kazeina
- glutaminian / glutamina g
g
g 4
4
0,95
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza g
g
g 12,1
1,9
<0,03
Tłuszcz, w tym:
- kwasy nasycone g
g 3,9
1,8
Błonnik - -
Witaminy
Wit. A µg ER 82
Wit. D µg 0,7
Wit. E mg ?-ET 1,3
Wit. K µg 5,3
Tiamina (B1) mg 0,15
Ryboflawina (B2) mg 0,16
Niacyna (B3) mg EN 1,8
Kwas pantotenowy (B5) mg 0,53
Wit. B6 mg 0,17
Kwas foliowy µg 26
Wit. B12 µg 0,21
Biotyna µg 5,3
Wit. C mg 10
Składniki mineralne
Sód Na mg 100
Potas K mg 150
Chlorki Cl mg 125
Wapń Ca mg 80
Fosfor P mg 72
Magnez Mg mg 23
Pierwiastki śladowe
Żelazo Fe mg 1,6
Cynk Zn mg 1,2
Miedź Cu µg 179
Mangan Mn mg 0,33
Fluorki F mg 0,1
Molibden Mo µg 10
Selen Se µg 5,7
Chrom Cr µg 6,7
Jod I µg 13
Inne
Karotenoidy mg 0,19
Cholina mg 36
Osmolarność mOsmol/l 320
Procent (%) energii z:
białka % 16
weglowodanów % 49
tłuszczu % 35
Wskazania
Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą u pacjentów wymagających żywienia dojelitowego. Nutrison jako jedyne źródło żywienia jest wskazany dla pacjentów o zwykłym poziomie zapotrzebowania energetycznego oraz białkowego. Są to m.in.:
Pacjenci niedozywieni lub zagrozeni niedozywieniem
Pacjenci z dysfagią
Pacjenci z anoreksją
Pacjenci z demencją/otępieniem
Niedożywieni pacjenci poddawani zabiegom chirurgicznym w okresie okołooperacyjnym
Pacjenci z chorobami przewlekłymi
Pacjenci z niedrożnością w obrębie górnego odcinka układu pokarmowego i zachowaną czynnością przewodu pokarmowego w dalszym odcinku
Pacjenci po zabiegach chirurgicznych głowy oraz szyi
Działanie
Dieta kompletna pod względem odżywczym, bezresztkowa, przeznaczona do podawania doustnie lub przez zgłębnik.
Normo- lub hiperkaloryczna w zależności od sporządzonego roztworu
Źródłem białka jest kazeina
Bezresztkowa
Klinicznie wolna od laktozy
Bezglutenowa
Dawkowanie
Do podaży doustnej. Można stosować w celu uzupełnienia diety (samodzielny posiłek lub dodatek do potraw), a także jako wyłączne źródło pożywienia. W zależności od stopnia rozcieńczenia uzyskuje się dietę hiper- lub normokaloryczną. Można podawać przez zgłębnik lub stomię.
Uzupełnienie diety: dawkowanie powinien ustalić lekarz
Dieta kompletna: 1 puszka (2000 kcal) pokrywa średnie, dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na składniki odżywcze
Zawartość puszki można podzielić na 8 porcji po 250 kcal (8 szklanek normokalorycznego roztworu). Puszka zawiera miarkę do odmierzania proszku
1 płaska miarka = 4,3 g proszku = 20 kcal
Przeciwwskazania
Nie stosować u niemowląt.
Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
Nie stosować u pacjentów z alergią na białko mleka krowiego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Może dojść do koagulacji białka z diety w przewodzie pokarmowym np. w wyniku interakcji z lekami. Wymagana jest uważna kontrola.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 1-6 lat.
Informacja
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Należy spożywać pod nadzorem lekarza.