Charakterystyka
Fresubin Protein Powder, proszek – do postępowania dietetycznego u osób niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem związanym z chorobą, w szczególności: ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko wynikającym z choroby nowotworowej, sarkopenii, w okresie okołooperacyjnym oraz u dzieci z zaburzeniami przyrostu masy ciała.
Przeznaczenie
Zalecany pacjentom zagrożonym niedożywieniem i mającym wyższe zapotrzebowanie na białko, m.in.
- osobom chorującym na nowotwory,
- osobom starszym,
- pacjentom w okresie rekonwalescencji,
- w czasie rehabilitacji.
Sposób użycia
Podawanie powinno być ustalane przez personel medyczny w zależności od indywidualnego zapotrzebowania pacjenta. Produkt przeznaczony jest do żywienia uzupełniającego: 2-3 razy na dobę po 10-15 g (20-45 g/dobę).
Dodawanie do płynów lub posiłków o temperaturze > 70°C, ale niegotujących się: rozpuścić 2-3 miarki (10-15 g) w niewielkiej ilości płynu (25-50 ml) o temperaturze pokojowej. Przygotowaną mieszaninę dodać do 150 ml gorącego płynu lub 150 g posiłku bezpośrednio przed podaniem (maksymalnie 10 minut przed podaniem). Nie gotować podczas dodawania lub po dodaniu proszku. Fresubin® Protein Powder nie jest przeznaczony do gotowania.
Dodawanie do płynów lub posiłków o temperaturze < 70°C: wymieszać 2-3 miarki (10-15 g) w 150 ml płynu lub 150 g posiłku.
Produkt można dodawać do zimnych lub gorących, słodkich lub pikantnych płynnych posiłków (np.: soków owocowych, mleka, zup) oraz puree.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Należy stosować pod nadzorem lekarza. Nieodpowiedni jako jedyne źródło pożywienia. Podczas stosowania należy monitorować poziom potasu u pacjentów stosujących dietę niskopotasową. Nie podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Należy zachować ostrożność podczas podawania dzieciom poniżej 6 lat. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania u chorych na galaktozemię. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego (dożylnego)! Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Po otwarciu opakowanie należy zużyć w ciągu 2 miesięcy. Pakowany w atmosferze ochronnej.