Charakterystyka
ERYTRYTOL zaliczany jest do polioli, czyli alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). Wytwarzany jest w procesie naturalnej fermentacji. Występuje w warzywach, owocach, grzybach, wodorostach i winie. Uważa się go za jeden z najzdrowszych słodzików, który ma 0 KCAL!! Erytrytol nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, dzięki temu nie wpływa negatywnie na stan zdrowia. Jest idealny dla diabetyków. Co ważne, ERYTRYTOL nie wpływa negatywnie na zęby. Zaleca się go stosować w dietach niskokalorycznych i bezcukrowych.
Działanie
Jego słodkość jest równoważna z 60-70% słodyczy sacharozy. Dodatkowo słodzik ten wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach. Można słodzić nim dosłownie wszystko – począwszy od kawy, kończąc na domowych ciastach. W odróżnieniu do pozostałych tego typu substancji, nie pozostawia obcych posmaków. Zalecany jest osobom odchudzającym się, dbającym o figurę oraz diabetykom.
Zalecane porcjowanie
Stosować jako dodatek do napojów, dań, deserów czy wypieków.
Zaleca się stopniowe wprowadzanie do diety.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie należy stosować w przypadku uczulenia. Spożycie w nadmiernych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający.