Wpływa korzystnie na pracę żołądka i regularną pracę jelit.
Ułatwia trawienie.
Powoduje uczucie sytości i zmniejsza apetyt, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Len mielony produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanej odmiany lnu złocistego, bogatego w błonnik oraz substancje śluzowe, które powlekają przewód pokarmowy.
Wysoka zawartość błonnika.
Podwójnie odolejony, o obniżonej wartości energetycznej*.
Łatwo przyswajalny, do natychmiastowego spożycia.
Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia 15 g lnu dziennie (3 czubate łyżeczki).
* min. 50% mniej tłuszczu niż w innych lnach mielonych nieodolejonych obecnych na rynku
15 g lnu mielonego zawiera 5,25 g błonnika.
Sposób przygotowania - w zależności od potrzeb
Do bezpośredniego spożycia na ciepło: 1 łyżeczkę lnu zalać 3 szklanki ciepłej wody lub mleka; mieszać energicznie ok. 1 minuty do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać od razu po przestudzeniu.
Do przyrządzania zup i sosów zamiast mąki: len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy; dodać do potrawy, zagotować.